Hoe maak je een bottenbouillon?

Wat heb je nodig voor ongeveer 2 liter bottenbouillon:

  • 1 kg Kraakbeen-houdende botten en/of merg houdende botten. Op onze website hebben we diverse (biologische) botten, bijvoorbeeld eendenrugstukken, kiprugstukken, of eendenloopvoetjes. Klik hier voor alle botten
  • Optioneel: Scheut appelazijn
  • Een soeppan
  • Optioneel: voeg nadat de bouillon is afgekoeld groenten toe

En dan, hoe maak je bottenbouillon?

  • Doe de botten in de soeppan.
  • Vul de pan, net zoals je een bouillon zou maken, ongeveer 4cm boven de botten uit
  • Voeg een scheut (appel)azijn toe, dit helpt om de mineralen te onttrekken aan het bot (optioneel)
  • Breng het nét aan de kook, schep evt. schuim af
  • Laat het vervolgens minstens 3-4 uur, trekken/sudderen. Dus NIET koken!
  • Kook het aan het eind iets in (dus even wat harder zetten, maar met beleid)
  • Laat het afkoelen op het fornuis. Als het koel genoeg is, zet het in de koelkast voor een nacht, en schraap eventueel het vet van de bouillon af.
  • Zeef de botten eruit. Mocht de soep gelei-achtig zijn, zet het zachtjes op het vuur, totdat de gelei smelt. Zeef dan de botten eruit.
  • Vries het in in bakjes. Je kunt het (voor kleinere honden) ook een deel in bakjes doen en een deel in ijsklontjes. Als de klontjes op zijn, kun je een bakje ontdooien en weer in ijsklontjes  invriezen.

Extra Tip: Lees onze blog(s) over de gezondheid van groenten voor honden en voeg aan het einde groenten toe aan je bouillon. Ook kun je lezen hoe je groenten moet bereiden en hoeveel groenten je mag geven aan je hond.