Welke Vaccinaties Krijgt mijn hond eigenlijk?

– En zijn er alternatieven?-

Elk jaar gaan we braaf naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie(s). Maar, waar zijn die vaccinaties eigenlijk voor? Welke vaccinaties worden er toegediend? En, moet je elk jaar vaccineren of zijn er alternatieven? Misschien heb je over ”Titeren” gehoord, maar wat is titeren eigenlijk?

Big Dog gaat op onderzoek uit…

Na het opnoemen van de verschillende vaccinaties, gaan we in op het ‘’hoe, waarom en hoe vaak’’ van de verschillende vaccinaties. Ook vertellen we of ze verplicht zijn en of deze jaarlijks gegeven moeten worden of een andere termijn hebben.

Let wel: deze informatie vervangt niet het advies van dierenarts. Bij twijfel, of meer informatie, neem altijd contact op met de dierenarts.

Tenslotte gaan we in op een alternatief: Titeren.

Geschreven door

Isabel Koutzarov en Ingrid Smolders

Welke vaccinaties, waarom en hoe vaak?

 In de basis zijn er 4 vaccinaties die worden toegediend aan honden:

  1. De ”cocktail”.
  2. Ziekte van Weil
  3. Kennelhoest
  4. Rabiës

Hieronder gaan we dieper op deze vaccinaties in.

1.De ”cocktail”

”De Cocktail” vaccinatie beschermd je viervoeter tegen 3 ziektes. Titeren is een alternatief voor dit vaccin

De ”Coctail” is een inenting die je hond tegen 3 ziekten beschermt:

  • D: Distemper of hondenziekte
  • H: Hepatitis of besmettelijke leverziekte
  • P: Parvo

Dit worden ook wel de ‘’kernziekten’’ genoemd. Alle drie zijn het zeer besmettelijke ziekten, met vaak een dodelijke afloop. En je viervoeter loopt een reële kans deze ziekten op te lopen.

Dus, is de vaccinatie wettelijk verplicht? Nee. Noodzakelijk? Ja… maar niet altijd nodig! Waarom? Lees verder!

“Vroeger” werd de cocktail jaarlijks toegediend, maar tegenwoordig is er genoeg onderzoek wat het toedienen van dit vaccin om de 3 jaar ondersteunt.

In plaats van enten tegen deze ziekten, word ‘’titeren’’ steeds meer geaccepteerd, ook bij kennels, shows en uitlaatservices. Wat is Titeren, lees hier straks meer over.

2.Ziekte van Weil

Ziekte van Weil wordt o.a. overgebracht door het drinken uit stilstaand water.

Ziekte van Weil is een bacteriële ziekte veroorzaakt door Leptospirose met een vaak dodelijke afloop voor de hond. De ziekte wordt o.a. verspreid door (de urine van) ratten en muizen. Honden kunnen in aanraking komen met de ziekte door te zwemmen in stilstaand water of te drinken uit een plas.

Het is geen wettelijke verplichte vaccinatie, maar dierenartsen dienen deze wel vaak standaard toe, vermoedelijk omdat het een zoönose is: overdraagbaar op de mens.

Als eigenaar kun je dus een risico overweging nemen of je deze vaccinatie wilt geven, bijvoorbeeld (oudere) honden die niet (meer) zwemmen of zelden uit een plas water drinken, lopen minder risico om de ziekte op te lopen en zou je kunnen overwegen om deze honden niet (meer) te vaccineren tegen Weil. Let op: bespreek dit altijd met je dierenarts!

De Weil vaccinatie (ook wel L4 geheten) geeft bescherming tegen 4 soorten van deze bacterie-familie, de meest voorkomende varianten. Je hond is dus niet tegen alle varianten beschermd. Let op: indien je hond voor het eerst wordt ingeënt tegen Weil met L4, dan moet deze enting na 4 weken worden herhaald (booster)*.

Hoewel het als jaarlijkse vaccinatie wordt gezien, is er steeds meer bewijs dat het vaccin korter dan een jaar werkzaam is. Niet alle dierenartsen staan hierachter, de keuze is aan jou. Je zou kunnen opteren om te wachten met de vaccinatie tot het vroege voorjaar, aangezien de bacterie het meest voorkomt bij hogere temperaturen én honden bij hogere temperaturen meer zwemmen.

3.Kennelhoest

Kennelhoest kan vergeleken worden met een griepvariant

Kennelhoest, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, wordt niet (alleen) opgelopen in kennels. Je viervoeter kan kennelhoest overal oplopen, maar als hij zich vaak in groepen bevindt (kennels, cursus, shows, uitlaatservice) is het risico om de ziekte op te lopen groter.

Kennelhoest is over het algemeen niet overdraagbaar op mensen en over het algemeen niet levensbedreigend voor honden.

De vaccinatie wordt jaarlijks gegeven en wordt meestal via de neus toegediend. Nee, dit betekent niet dat ze met een naald in de neus prikken, het is slechts een neus-spray, niet pijnlijk dus.

Maar het vaccin, net als bij de Ziekte van Weil,  voorkomt niet dat je hond niet ziekt wordt, wel kan het de symptomen verzachten. Dierenarts Tannetje Koning, bekend in Nederland, zegt dat het geven het vaccin tegen kennelhoest geen toegevoegde waarde heeft, omdat de hond, met een milde hoest, gemiddeld na 2-4 weken herstelt, afhankelijk van het immuunsysteem. Bekende vaccinatie-wetenschapper dr. Ronald Schultz omschrijft kennelhoest als een ”verkoudheidje”.

Deze vaccinatie is dus niet wettelijk verplicht. Dat gezegd hebbende, kan het wél vereist worden, bijvoorbeeld in kennels, dagopvang, hondenuitlaatservices.

4.Rabiës 

Rabiës wordt ook wel Hondsdolheid genoemd

Rabiës kenmerkt zich door een verandering in het gedrag van het dier, en vaak uit dit gedrag zich in agressie uit het niets; vandaar de meer bekende naam ‘’hondsdolheid’’. Het verspreidt zich via speeksel (bijten) en het is een virale infectie, ook overdraagbaar aan de mens, bijvoorbeeld als de hond de mens bijt.

Het verloop van de ziekte is snel, verspreidt zich via de zenuwbanen en uiteindelijk worden de organen aangetast en is de dood het gevolg.

Gelukkig is (door vaccinatie) deze ziekte in Nederland en veel andere landen uitgeroeid.

De Rabiës vaccinatie is alleen verplicht indien je je viervoeter meeneemt op reis naar het buitenland (zelfs naar België of Duitsland). De vaccinatie moet minimaal 3 weken voor de reis gegeven worden.

De vaccinatie wordt pas gegeven als de pup 12 weken oud is. Dit is belangrijk om te weten als je een pup uit het buitenland adopteert of ‘’neemt’’. Dit betekent dat de pup pas met 15 weken het land in mag. Helaas wordt hier vaak mee gesjoemeld, en kan het voorkomen dat de pups vroeger worden geënt en als een oudere hond voorgedaan. Let hier dus voor op, wees alert.

Met 12 weken krijgen pups hun laatste ‘’cocktail’’, de volgende is met 1 jaar. De dierenarts zal dan waarschijnlijk ook vragen of je van plan bent om naar het buitenland te gaan want de Rabiës enting is dan wettelijk verplicht. Het beschermd het land waar je heen gaat, maar ook Nederland als je weer terugkomt.

Wij adviseren om, als je op dat moment geen directe plannen hebt om te reizen met je pup, deze vaccinatie zo mogelijk later pas toe te dienen. Zo hoeft het lichaam van je pup op 12 weken niet een hele batterij aan vaccinaties te verwerken (cocktail en kennelhoest & Weil als je hier voor kiest).

Een overzicht

Vaccinatie Jaarlijks Elke 3 jaar Alternatief
1.       Cocktail Pups: 6,9,12 weken + bij 1 jaar. Niet verplicht, wel noodzakelijk, maar niet altijd nodig. zie alternatief Advies: elke 3 jaar Titeren
2.       Ziekte van Weil Maak een risicoafweging met je dierenarts

Indien vaccineren: bij voorkeur in het vroege voorjaar.

Niet wettelijk verplicht. Is wel overdraagbaar op mens. Maak een risicooverweging met je dierenarts

3.       Kennelhoest Maak een risicoafweging met dierenarts. Niet wettelijk verplicht, soms vereist bij kennels/uitlaatservices etc.
4.       Rabiës Wettelijk verplicht indien je naar of van het buitenland komt. Inenting dient minimaal 3 weken van te voren te worden gegeven.

Pups: afweging of dit met de 1e jaars inenting meteen al nodig is.

Titeren: Het Alternatief voor ‘’de Cocktail”

Alternatief voor ”de Coctail”? Glaasje wijn?

Weet je nog de eerste vaccinatie waar we in dit stuk over schreven, de Cocktail? Het is een vaccin die je hond tegen de 3 kernziektes beschermd.

  • D: Distemper of hondenziekte
  • H: Hepatitis of besmettelijke leverziekte
  • P: Parvo

Na vaccinatie met ‘’de Cocktail’’ gaat het immuunsysteem aan de slag om antistoffen te produceren. Mocht je hond in contact komen met een van de ziekte verwekkers waartegen hij is ingeënt, dan zullen het de antistoffen zijn die de ziekte neutraliseert zodat je hond niet ziek wordt.

Maar er is een alternatief voor deze vaccinatie: Titeren

Wat is Titeren?

Titeren is een methode om het aantal antistoffen te meten en aan de hand daarvan is het mogelijk om te bepalen of je hond beschermd is tegen Parvo, Hondenziekte en leverziekte. Dit kan dus betekenen dat je hond niet (onnodig) gevaccineerd hoeft te worden.

Titeren wordt door je dierenarts uitgevoerd: er worden een paar druppels bloed afgenomen, en vervolgens met een sneltest, Vaccicheck genaamd, wordt het aantal antilichamen gemeten. Indien er voldoende anti-lichamen aanwezig zijn, kan het toedienen van “de Cocktail’’ tot wel 3 jaar worden uitgesteld. En…het goede nieuws is, dat je na dat termijn opnieuw kunt titeren!

Er is bewijs dat sommige honden niet genoeg antilichamen aanmaken na een vaccinatie. Een ander voordeel van titeren kan dus zijn dat het inzichtelijk wordt gemaakt of het vaccin zijn werk heeft gedaan en of je hond inderdaad beschermd is.

Titeren begint steeds meer vaste voet te krijgen in Nederland: steeds meer pensions, uitlaatservices en hondenshows accepteren dat honden getiterd i.p.v. gevaccineerd worden.

De kosten van titeren zijn ongeveer €45-€50.

Heb je nog vragen? Neem contact op met je dierenarts of met ons.