Welke Hondensnacks zijn veilig (voor pups)?

– Geschreven door I.C. Koutzarov, eigenaar Big Dog Company –

Veilige hondensnacks

–  Inleiding –

In de dierenwinkels, supermarkten en tuincentra kun je heel veel soorten hondensnacks vinden. Maar dat ze verkocht worden, betekent niet dat het een veilige snack is. Een snack kan bijvoorbeeld ongezonde stoffen bevatten, maar ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld voor het spijsverteringsstelsel of gevaarlijk voor de tanden. En zijn alle snacks goed voor pups? Welke snacks zijn gevaarlijk, waar moet je op letten bij het kopen van snacks?

Dat gaan we hier beantwoorden!

Wij proberen hier een leidraad te geven voor de veiligheid van hondensnacks, maar kunnen natuurlijk niet garanderen dat het nooit mis gaat.  Het verdient aanbeveling om er altijd bij te blijven als je een hondensnack geeft maar naarmate je hond ouder wordt en je kent zijn kauwgedrag beter, kun je het risico beter inschatten hoe je hond omgaat met snacks. Dit is niet zo bij een pup: dus laat een pup nooit alleen!

Zoveel honden zoveel keuze

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het kopen van hondensnacks. Een hondensnack die goed is voor de ene hond, kan juist niet goed zijn voor een andere hond. Denk bijvoorbeeld aan snacks die een stof of onbekend dier waar je hond allergisch voor is. Of een schrokkende hond zal zich eerder verslikken in een kleine kauwsnack dan een hond die rustig kauwt.

Bij het kiezen van een hondensnack spelen verschillende facetten een rol, ras, bijtkracht en kauwgedrag en leeftijd:

Ras van de hond

Denk bijvoorbeeld aan de rassen met een korte snuit zoals (Franse, Engelse) bulldoggen, boxers en mopshondjes. Deze honden hebben een korte bek en hebben de neiging te schrokken, vooral het laatste stukje van een kauwsnack is gevaarlijk, maar ook snacks die afbrokkelen in kleinere stukjes.

Een snack die niet afbrokkelt en/of zo groot is dat je hond het niet in één keer door kan slikken of het zo snel eet dat je er niet op tijd bij bent verdient dan de aanbeveling voor deze honden. Denk bijvoorbeeld aan de (grote) runderkophuid platen

Kauwgedrag/Bijtkracht van de hond:

Niet om Staffords over 1 kam te scheren, maar dit hondenras kan aanleg hebben om hard op een snack te bijten (i.p.v ‘schrapen’) en ze hebben een enorme bijtkracht.  Het risico dat de kiezen splijten is dan erg groot.

Leeftijd van de hond:

Zoals gezegd, laat een pup nooit alleen met een snack. Je kent zijn gedrag niet (je hebt hem net) en bovendien veranderd het gedrag met de dag. Wat vandaag een veilige snack is, kan morgen ineens te klein zijn en verslikt hij zich.

Bij oudere honden, waarvan de tanden minder sterk zijn, moet je ook oppassen met de hardheid van de snack i.v.m. missende of broze tanden, maar ook de verminderde mogelijkheid om snacks te verteren.

Waar moet je op letten bij het kopen van hondensnacks?

Zoals in dit artikel is geschreven, alle snacks zijn een risico, maar het risico kan wel beperkt worden door bepaalde snacks niet te geven maar ook dat de veiligheid van snacks afhankelijk is van het ras, kauwgedrag en leeftijd van de hond. Dit kun alleen jij beslissen. Waar je op kunt letten is:

  • Kan de snack (makkelijk) afbrokkelen of splinteren?
  • Is de snack scherp bij het afbijten van een stuk?
  • Wordt de snack glad als erop gekauwd wordt?
  • Neem liever een ‘te grote’ kauwsnack dan een kleine, het laatste stukje kan in zijn geheel worden opgegeten (verstikkingsgevaar).
  • Zijn de snacks zo hard dat de tanden kunnen breken?
  • Bij honden die niet stoppen tot de snack op is, pak het af (en laat hem niet alleen) i.v.m. het laatste stukje en verstoppingen
  • Leer je pup kauwen (vraag aan ons, of je hondenschool hoe)
  • Welk land komt de snack vandaan? Snacks van buiten de EU worden bestraald met radio-actieve Gamma stralen en/of bespoten.
  • Wat zit er in de snack? (kleurstoffen, geurstoffen, suiker?)

Gebruik dus je verstand. Als het er te hard uit ziet, dan is dat zo. Ziet het er onnatuurlijk uit, dan is het waarschijnlijk zo. Lijkt het onveilig? Dan is het zo, ook al zegt de lieve juffrouw van de dierenwinkel dat het goed is.

Lees bijvoorbeeld ook ons artikel over de beste beloningssnacks (ook voor pups)  Daar staan ook allerlei tips in waar je op kunt letten bij het kopen van een hondensnack. Het artikel  ”de ongezondheid van Dentastix”  is ook een goed voorbeeld van een snack die er prachtig uitziet, zogenaamd goed voor de tanden is, maar in werkelijkheid ronduit slecht is voor je hond.