Je wilt trainingssnacks en lekkere kluiven voor je puppie kopen. Maar welke zijn goed? Welke zijn gevaarlijk? Welke soorten snacks zijn goed voor de pup? Hieronder geven we een aantal richtlijnen waar je aan kunt denken bij het kopen van snacks voor je pup.

Lees daarbij ook de artikelen ‘welke soort snacks zijn er en ‘veiligheid van snacks

Gedrag:

 • Hoe groter de hond wordt op volwassen leeftijd, hoe groter de pup is.
 • Naarmate de pup groeit, wordt zijn bijtkracht ook harder, dus snacks waar hij voorheen lang mee deed, kunnen nu sneller op zijn.
 • Omdat het gedrag van een pup snel veranderd, zeker in de eerste maanden, laat hem nooit alleen met een snack. Zoals hierboven is geschreven, kan het zijn dat een pup ineens een snack heel snel op heeft met de kans dat hij het laatste stukje in zijn geheel opeet met de kans op verstikkingsgevaar. Daarnaast, als de pup niet uit zichzelf ophoud met kauwen (en ook dit gedrag kan veranderen naarmate hij ouder wordt), kan de snack zorgen voor verstoppingen in de darmen of diarree.
 • Leer een pup rustig kauwen. Het idee van een snack die langer meegaat is niet zo zeer dat hij wat te doen heeft de komende uren, maar juist dat hij rustig wordt en in slaap valt. Want een pup heeft net zoals een kind veel slaap nodig. Ook wil je dat een pup rustig leert kauwen, zodat hij op latere leeftijd op een hondensnack rustig kan kauwen met minder risico dat hij het laatste stuk opschrokt.
 • Train met je hond door het bot te ruilen voor iets anders lekkers- hiermee kun je het commando ‘Los’ op een leuke manier leren en leer je de hond ‘baknijd’ af, zodat je altijd voorwerpen kan afpakken (ook veiliger als je kinderen in huis hebt).
 • Rond de 4 maanden gaat je pup zijn melkgebit verliezen en komen de volwassen hondentanden tevoorschijn. De voortandjes worden eerst gewisseld, daarna de kiesjes en als laatste de hoektanden. Dit doet pijn. Je hond kan druilerig worden, vervelend, vieze oogjes krijgen, hij voelt zich niet lekker. Ook kan hij ineens weer op ongewenste voorwerpen gaan bijten. Zorg ervoor dat hij niet alleen harde snacks heeft maar ook snacks waar hij doorheen kan bijten zodat het tandvlees gemasseerd wordt. Bijvoorbeeld konijnenoren of rundvleesplaatjes.

Gezondheid

Je hebt gezond voer voor je pup, als het goed is het beste voer (twijfel je? Lees het artikel ‘ingrediënten lezen voor dummies’). Dus moeten de snacks hierop aansluiten. Lees hieronder hoe je dit kunt doen:

Let op samengestelde snacks.

Hiermee bedoelen we snacks die niet alleen van vlees/bot zijn gemaakt, maar toevoegingen bevatten zoals E-nummers. Je kunt ze vaak herkennen aan de vreemde/onnatuurlijke kleuren. Honden vinden ze heerlijk, maar of ze goed zijn is een tweede. Met sommige commerciële snacks veranderd de ontlasting zelfs in een onnatuurlijke kleur (rood bijvoorbeeld).

Hoeveelheid training snacks:

Je gaat als het goed is trainen met je pup, dus hij krijgt veel ‘extraatjes’. Naast dat deze extraatjes gezond moeten zijn en vrij van onnatuurlijke toevoegingen, let ook op het volgende:

 • Hoe jonger de pup, hoe kleiner de beloning. Soms wel een vierde van je pinknagel. Als hij namelijk teveel training snacks krijgt, kan het gebeuren dat hij minder van zijn reguliere voer gaat eten. Zijn reguliere voer bevat de eiwitten, vitaminen en mineralen die de pup nodig heeft om te groeien en de training snacks niet! Ook zien we vaak in de winkel dat de pup als moeilijke eter wordt bestembeld (hij eet zijn eigen voer niet). Vaak komt dit omdat de pup snel leert dat als hij zijn eigen eten niet eet, hij toch iets krijgt wat hij lekkerder vindt: training snoepjes. En vergeet niet, dat 50 gram aan snoepjes al heel veel is voor een pup en genoeg om niet hongerig te zijn, maar niet genoeg om aan al zijn voedingsstoffen te voldoen.
 • Een alternatief is per dag de hoeveelheid voer af te wegen en een deel te gebruiken om te trainen met zijn eigen hondenbrokken. Zeker voor de makkelijke oefeningen zijn de eigen brokken goed geschikt om te gebruiken. Of je kunt een ander merk/smaak brokken gebruiken, of een mix hiervan.
 • Heeft je pup diarree of een ander spijsverteringsprobleem? Denk bij jezelf na hoeveel extraatjes (inclusief kluifjes) hij heeft gehad. Zou het daaraan kunnen liggen? Het verteringsstelsel van een pup is erg gevoelig omdat het zich nog moet ontwikkelen (net zoals bij mensen) en verandering e.d. kan dus leiden tot diarree en/of overgeven e.d.

Lekker lang kluiven voor puppies

Je hebt gewandeld en getraind. Het is tijd dat je pup gaat slapen. Ze hebben immers 16-18 uur aan slaap nodig. En weer hier een vergelijking van met een kind, hoe krijg je een (overprikkeld, te moe) kind aan het slapen? Dat is soms lastig. En toch kun (en moet) je dit aanleren. Een kluif waar hij even mee bezig is kun je hiervoor gebruiken:

 • Zorg voor een rustige plek in het huis, op een mandje of in de bench
 • Laat hem in het mandje/bench liggen
 • Geef de kluif aan hem en zorg dat hij er niet mee rond gaat slepen en spelen. Staat hij op uit zijn mand? Pak de kluif en leg het weer terug in de mand. De pup leert dat hij zijn kluif alleen in de mand mag eten waardoor hij gaat liggen en rustig wordt.
 • Neem een kluif die de pup in 20 minuten op heeft of:
 • Laat de pup 20 minuten kluiven. Leg de kluif weg, het is bedtijd

N.B. elke hond is anders dus het bovenstaande kan op verschillende manieren worden aangeleerd. Vraag je hondenschool hoe.

Welke kluiven zijn geschikt?

De leeftijd van de pup en de grootte van het ras hebben hier invloed op. Een chihuahua pup van 6 maanden kluift heel anders (langer) op een konijnenoor dan een herderpup van 6 maanden. En wat eerst een ‘lekker lang kluiven’ snack was toen de pup 8 weken was, wordt een lekker snel wel tussendoortje als hij 6 maanden is. Pas hier dus de kluiven op aan. Over het algemeen geldt:

 • Hoe groter, hoe beter. Dit in verband met verstikkingsgevaar van het laatste stukje. De meeste kluiven kun je wegleggen en de volgende keer weer geven, dus het is niet ‘zonde’.
 • Zorg dat de kluiven niet afbrokkelen of glad worden (bijvoorbeeld gedroogde schouders of buffelhuid) i.v.m. verstikkingsgevaar.
 • Geeft ze geen snoeiharde snacks zoals hertengeweien, nylabones i.v.m. gevaar voor het breken of slijten van het gebit.
 • Geef geen tennisballen om op te kauwen. De gele stof kun je zien als schuurpapier en de tanden zijn binnen enkele maande afgesleten.
 • Geef ze liever geen kluiven die gemaakt zijn van gedroogd bot. Het calcium in het bot kan zorgen voor diarree of juist verstoppingen, zeker als het spijsverteringsstelsel nog niet volgroeit is. Geef ze dan kluiven gemaakt van gedroogd spiervlees.

N.B. zie ook artikel ‘veiligheid van snacks

Voorbeelden snacks:

Training snacks:

Amiguitos; Carnis Lamssticks, Eden Petfood Semi-moist, eigen brokjes, brokkentrainers van Big Dog Company; vleesstrips; gestoomde worst van goede kwaliteit (Carnis; Naturis); zalmkoekjes

Kijk in onze webshop voor alle trainingssnacks

Tussendoortjes:

Het ligt aan de grootte van de pup hoe lang hij ermee doet, maar veel snacks kun je kleiner breken/snijden: Konijnenoren; rundvleesplaatjes; runderlong; lamslong; pensstaafjes; zalmhuid; sprotjes; haring; gedroogde worstjes; runderspaghetti; slokdarm schapenvet; kabeljauwhuid.

Langer kluiven:

Achillespees; Runderkophuid stukjes; Runderkophuid platen; geitenoren; lamsoren; runderneus; paardenpees; runderoor met vleespit; ree oren; hertenoren.

Kijk voor het totale assortiment honden en puppysnacks hier