Pas op de gevaren van grasaren 

– Geschreven door I.C. Koutzarov, eigenaar Big Dog Company –

Coverfoto ”Haagse Groen”

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de zaden van een bepaalde grassoort die groeien vanaf medio Juni t/m Augustus. Je herkent ze als een soort pluimen die aan het gras vastzitten. Als je ze in de palm van je handen doet en je palmen langs elkaar schuift, dan kruipt de grasaar één richting op, grasaren worden daarom ook kruipers genoemd. Dit komt omdat grasaren een soort weerhaken hebben: als je ze naar boven toe streelt voel je niets, maar van boven naar beneden prikken ze.

Je zou denken dat dit een onschuldig plantje is. Maar niets is minder waar, grasaren kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn voor je hond én voor je kat. Het het risico dat je hond/kat een grasaar oploopt is groot: elk jaar hebben we wel weer een aantal dieren die door de dierenarts behandeld moeten worden.

Hoe herken je een grasaar, wat zijn de symptomen dat je hond/kat een grasaar op zijn lichaam zit en hoe moet je deze verwijderen? Lees hieronder verder.

foto: Caressa Dierenziekenhuizen

Wat zijn de gevaren van grasaren?

Grasaren zijn een soort pluim, met meerdere zaadjes aan elkaar vast. Maar, zoals je op de foto kunt zien, kunnen de zaden afbreken in kleinere stukjes. En dit is waar het gevaar zit. Je hond kan zo een grasaar bijvoorbeeld opsnuiven, waardoor de aar in zijn neus vastkomt te zitten. Door de weerhaken kan hij er wel in, maar niet uit! En, door het in en uitademen gaat de grasaar naar boven kruipen. Het is zelfs zo, als de grasaar niet op tijd wordt ontdekt, dat deze in de hersenen terecht kan komen, met alle gevolgen van dien.

Hetzelfde kan gebeuren als de grasaar in de oren terecht komt: de grasaar kruipt verder en verder, door de trommelvliezen en kan ook in de hersenen terecht komen. Een grasaar inademen is ook mogelijk. In de winkel hebben we meegemaakt dat een grasaar vanaf een plek tussen de tenen, door de huid heen en aan de achterkant van de kuit er weer uit kwam!

Grasaren zijn écht écht gevaarlijk!

Wat zijn de symptomen van een grasaar en wat kun je doen?

Omdat de grasaren zo klein zijn, zijn ze moeilijk te zien, vooral als je hond een lange vacht heeft. Kijk je hond na elke wandeling even na op de ”bekende” plekken: oren, poten, tussen de tenen. En let daarnaast op andere symptomen zoals:

  • Als ze in een oor terecht komen, kan de hond extreem heftig gaan schudden met de kop en krabben aan het oor. Er bestaat daarmee een risico dat deze kruipers steeds verder zich verplaatsen en door het trommelvlies heen gaan en blijvende gehoorschade geven.
  • Tussen de tenen geven deze kruipers verdikkingen en abcesjes. De kruipers kunnen hele “tochten” maken en op andere plekken op de poot na maanden weer tevoorschijn komen.
  • In de neus gekomen geven deze kruipers acuut en heftig niezen. Meestal gebeurt dit buiten bij het snuffelen in het gras of op de grond.
  • Soms komen deze kruipers in het oog terecht en geven ze ontstekingen en oogschade.
  • Het komt minder vaak voor dat ze op andere plekken vast komen te zitten, bijvoorbeeld de voorhuid.

Mocht je vermoeden dat er een grasaar genesteld zit, probeer deze niet zelf te verwijderen maar ga naar de dierenarts. De grasaar kan namelijk afbreken en wordt dan nog moeilijker te verwijderen.

Foto: Animo dierenziekenhuis

Foto’s: Animo dierenarts; RTL nieuws, dierenkliniek Zamenhof; Huisdierbewust