Als ik google op ”visolie voor de hond” o.i.d. dan wordt ik echt verdrietig met wat ik zie: misleidende informatie, visolie van kweekvissen, doorzichtige flessen, ”kilo-knallers” en ga zo maar door.

Ik ben een enorme voorstander om het dieet van je dier compleet te maken met visolie, maar het geven van de verkeerde visolie kan meer schade aandoen dan dan je iets goeds toevoegt aan het dieet.

Met deze reden wil ik een artikel schrijven over waar je op moet letten en hoe je een goede visolie voor je dier (en jezelf) kunt kiezen. Wat ik schrijf is mijn mening gebaseerd op o.a. het lezen van vele artikels en (wetenschappelijke) documenten.

Stap 1:

Kies een visolie gemaakt van wilde vis, en geen kweekvis

Allereerst: let op met zalmolie

Wilde zalmolie is duur, en er zijn weinig merken die dit gebruiken. Als er dus staat zalmolie (zonder de term ”wild”), dan is het dus kweekzalm. Ook de plek waar het gevangen is geeft weer dat het kweekzalm betreft. Schotland en Noorwegen zijn bijvoorbeeld een van de grootste kweekzalm producenten ter wereld.

Wat is er mis met kweekzalm? 

In 2021 is er onderzoek gedaan bij 22 kwekerijen van de 5 grootste zalmproducenten in Schotland. Bij 6 kwekerijen is onderwater gefilmd. Daarbij zijn o.a. aangetroffen: ernstige infecties met zeeluizen die leiden tot beschadigde en open huid, blindheid, en zelfs stukken vlees die misten. Er dreven dode vissen in de kooien, en onder de kooien lag meters diepe ontlasting en resten van voer. Ook is er sprake van grote milieuvervuiling door afval en chemicalien in het water en het dumpen van dode vissen. Op youtube is een kort filmpje te zien, waar je echt tegen moet kunnen.

Ook Noorse zalmen: wij associeren dat als een zalm die in de schone, koude wateren in Noorwegen opgroeit. Maar ook hier is onderzoek naar gedaan (”Farmed Norwegian Salmon World’s Most Toxic Food”), en de resultaten zijn schokkend! Bakken vol met pesticiden worden in de bakken gedaan, anti-biotica, de vissen krijgen zelfs voedsel waar gifstoffen in zitten, de vissen zitten dicht opelkaar en eten elkaars ontlasting. Bovendien zijn kweekzalmen vetter dan wilde zalmen, en als je weet dat pesticides (toxines) opgeslagen worden in vet, dan wil je dit toch niet aan je dier geven?

Gebruik dus liever geen visolie die gemaakt is van kweekvissen.

Stap 2:

Let op verkoopteksten zoals:

”Een bron van Omega 3”
”Deze visolie bevat een grote hoeveelheid aan omega 3-vetzuren EPA en DHA”

 ”een bron van omega 3”.

In mijn artikel ”Visolie – Waar is het goed voor?”  schrijf ik dat lijnzaad olie door het lichaam omgezet kan worden in Omega 3. Met andere woorden, lijnzaad is een bron van omega 3. Helaas is deze omzetting heel inefficient bij mensen, en nog inefficienter bij dieren!

Dus als er geschreven wordt ”een bron van omega 3” dan is dit hoogstwaarschijnlijk geen visolie, maar lijnzaadolie of een andere plantaardige olie met ALA, zoals raapzaadolie of walnotenolie!

” hoog geconcentreerde Omega 3”

Hier mikken de verkopers op de kennis van consumenten: namelijk, de gemiddelde consument weet niet wat ”hoog geconcentreerd” ofwel hoeveel Omega 3 veel is. Dus als de consument cijfers ziet zoals 160mg EPA en 180mg DHA, dan lijkt dat veel, maar in feite is dit genoeg als onderhoudsdosis voor een kleine hond.

Olie en Vet kan ranzig worden door een proces dat oxidatie wordt genoemd. Oxidatie treedt op wanneer vetmoleculen reageren met zuurstof uit de lucht, wat leidt tot de afbraak van de vetstructuur en de vorming van ongewenste stoffen. Ook licht, warmte en metalen kunnen dit process versnellen. De vetmoleculen ondergaan chemische verandering waardoor de (vis-)olie sterk gaat ruiken en smaken.

Het is dus belangrijk om de visolie zo min mogelijk bloot te stellen aan lucht en licht door, bijvoorbeeld, viscapsules te nemen, of een visolie uit een lichtdichte fles die je maximaal 2 maanden in de koelkast bewaard.

Let er ook op dat de TOTOX waarde bekend is van de visolie en regelmatig getest wordt. TOTOX stat voor TOTale OXidatie waarde. De Europese richtlijn voor de TOTOX waarde is 30. De GOED (the Global Organisation for EPA & DHA) richtlijn is max 26

Stap 3:

Let op de zuiverheid en verontreiniging van de visolie

Vis kan verontreinigingen bevatten, zoals zware metalen (bijv. kwik), PCB’s en dioxines. Kies voor een visolie dat is getest op zuiverheid en waarvan de resultaten van derden beschikbaar zijn om de afwezigheid van verontreinigingen te garanderen. Daarnaast: hoe kleiner de vis, hoe minder de vis zware metalen en andere verontreiniging bevat.

Stap 4:

Of shop gewoon in de winkel van Big Dog Company

Wil je verzekerd zijn van goede visolie? Shop dan in onze webshop voor de beste visolie. Kom je er niet uit? Bel ons op 0634146116.