Bottenbouillon

– waar is het goed voor en hoe maak je het? –

– Geschreven door Ingrid Smolders en Isabel Koutzarov –

Samenvatting

Bottenbouillon maak je op een lage temperatuur van (o.a.) kraakbeenhoudende botten, zoals kipkarkassen of nog beter kippenvoeten of eendenvoeten. Het resultaat is een bouillon met vele positieve gezondheidseffecten, zoals extra vitaminen en mineralen, je voegt collageen (typpe II) toe wat enorme effecten heeft op de vacht, huid, nagels en ook het imuunsysteem krijgt een boost.

Het is fantastisch voor slechte eters en/of herstellende dieren en voor katten is het een ideale manier om ze meer te laten drinken. Wil je meer weten? Of wil je het recept hebben om het zelf te maken? Lees dan hieronder!

Wat? Soep voor mijn hond/kat? Waarom?

Nou, bijvoorbeeld vanwege de vele positieve gezondheidseffecten van bottenbouillon, zoals:

  • Het bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen
  • Het bevat collageen
  • Het bevat gelatine
  • Het bevat glucosamine
  • Het bevat o.a. de aminozuren glycine en proline
  • Honden vinden het heerlijk, het zorgt voor aansterking na ziekte, ondersteuning van de gezondheid van oude en (chronisch) zieke dieren,
  • ideale manier om het dier meer vocht te laten innemen, of om het dier weer te beginnen met eten na ziekte of operatie

Kortom, de mogelijkheden zijn enorm!!

Allereerst; wat is bottenbouillon?

Is dat van zo een blokje?

Nee joh, jullie weten toch dat Big Dog Company niet van de pakjes en blokjes is? Vers en puur, dat is wat we willen!

Bottenbouillon is de soep die je oma maakte, of je overgroot oma, en die veel traditionele volkeren nog steeds maken.

Dus niet de bouillon die we tegenwoordig meestal kopen/maken: gemaakt van vlees. Dat is een stuk makkelijker dan bouillon van (kraakbeen-) botten trekken, maar ook een stuk minder voedzamer én minder lekker. Dat wordt dan vaak gecompenseerd met chemisch gefabriceerde smaakversterkers zoals MSG, die berucht zijn vanwege hun twijfelachtige gezondheidseffecten.

Waarom Bottenbouillon?

Waar is bottenbouillon goed voor?

Juist vanwege het langdurige productieproces op vrij lage temperatuur en gebruikmakende van (kraakbeen-) botten bevat deze bouillon talloze gezonde stoffen.

Met name onze (en van de hond/kat) bindweefsels  zijn ons dankbaar voor een portie bottenbouillon: barrières zoals darmen en de huid, botten en gewrichten, vacht en nagels.

Voor de gezondheid van de darmen is bottenbouillon een ware superfood, omdat het de slijmlaag in de darmen helpt genezen, iets wat veel honden wel kunnen gebruiken!

Daarnaast versterkt het het immuunsysteem en het is wetenschappelijk bewezen dat bottenbouillon één van de meest effectieve manieren is om virusinfecties te bestrijden. En ook honden hebben last van rondwarende virussen bij tijd en wijle.

De voordelen van Botten Bouillon op een rij:

  • Vitaminen en mineralen: bottenbouillon bevat veel mineralen zoals Calcium, Magnesium, Fosfor, Zwavel, in de juiste verhoudingen. Makkelijk opneembaar voor het lichaam en goed voor gezonde botten, tanden, nagels, en vacht. Ook bevat het de vitaminen A, K, C en mineralen IJzer en Zink, die essentieel zijn voor gezonde botten
  • Collageen: dit is een lijmvormend eiwit dat in de botten van gewervelde dieren zit en is het belangrijkste structurele eiwit in bindweefsel. Er zijn verschillende typen collageen, waarvan type II het meeste voorkomt in gewrichten. Dit type collageen komt voor in bottenbouillon en ondersteunt de gezondheid van gewrichten en kan zelfs ontstekingen in gewrichten helpen genezen. Bij artrose werkt het zelfs beter en sneller dan glucosamine/chondroïtine!
  • Gelatine: door het langdurige trekken van de botten wordt het collageen afgebroken tot gelatine. Daarom is de bouillon, wanneer het is afgekoeld, zo gelei-achtig van structuur. En het is precies die gelei die de darmwand helpt te beschermen en te verzachten en daarnaast helpt helen van eventuele beschadigingen. Denk aan alle honden met evt. voedingsintoleranties of parasitaire besmettingen, bij wie de kans op een aangetaste darmwand groot is.
  • Glucosamine: bottenbouillon is rijk aan glycosaminoglycanen (GAG), lange ketens van koolhydraten die in botten en pezen zitten en die gewrichtspijnen kunnen helpen verminderen. De bekendste GAG is glucosamine. Een andere GAG die in botten voorkomt is chondroïtinesulfaat en is bewegen werkzaam te zijn bij osteoartritis/reumatoïde artritis.
  • Aminozuren Glycine en Proline: aminozuur glycine ondersteunt de spijsvertering direct door een verhoogde maagzuurproductie. Dit is dus positief, vaak hebben honden (net als mensen) te weinig zuur i.p.v. teveel zuur. Ook is glycine een belangrijk bestanddeel van galzuren, deze zijn een heel belangrijk onderdeel van de vetvertering in de dunne darm. Daarnaast is glycine ontstekingsremmend, helpt gewrichtsontstekingen te genezen, helpt slaap- en hersenfuncties te verbeteren. Het aminozuur proline is essentieel voor de vorming van kraakbeen. Bovenstaande zijn geen essentiële aminozuren (het lichaam kan ze dus zelf aanmaken), maar alleen bij een optimale gezondheid.

 

En tenslotte,

het recept voor Botten Bouillon!

Hoe maak je een bottenbouillon?

Wat heb je nodig voor ongeveer 2 liter bottenbouillon:

  • 1 kg Kraakbeen-houdende botten en/of merg houdende botten. Op onze website hebben we diverse (biologische) botten, bijvoorbeeld eendenrugstukken, kiprugstukken, of: eendenloopvoetjes
  • Optie: aantal mergpijpjes. Dit geeft smaak en in beenmerg zitten specifieke nutriënten die heel voedzaam zijn. Daarna NIET de mergpijp aan je hond geven! Kans op verstopping, afslijting tanden, vastzitten rondom onderkaak
  • Scheut appelazijn
  • Een soeppan
  • Optie: rauwe groenten

En dan, hoe maak je bottenbouillon?

  • Doe de botten in de soeppan.
  • Vul de pan, net zoals je een bouillon zou maken, ongeveer 4cm boven de botten uit
  • Voeg een scheut (appel)azijn toe, dit helpt om de mineralen te onttrekken aan het bot
  • Breng het nét aan de kook, schep evt. schuim af
  • Laat het vervolgens minstens 3-4 uur, trekken/sudderen. Dus NIET koken!
  • Kook het aan het eind iets in (dus even wat harder zetten, maar met beleid)
  • Laat het afkoelen totdat je de botten eruit kunt zeven, afkoelen en bv. in bakjes. Je kunt het (voor kleinere honden) ook een deel in bakjes doen en een deel in ijsklontjes. Als de klontjes op zijn, kun je een bakje ontdooien en weer in ijsklontjes  invriezen.

Extra Tip: Lees onze blog(s) over de gezondheid van groenten voor honden en voeg aan het einde groenten toe aan je bouillon. Ook kun je lezen hoe je groenten moet bereiden en hoeveel groenten je mag geven aan je hond.

Tenslotte

Denk je nu, ja leuk hoor, zoiets, maar ik heb nog geen tijd/geduld/talent om een tomaat te snijden! Geen nood; gelukkig zijn wij gezegend met een onuitputtelijke kook-drang!  Wij hebben regelmatig een pan op het vuur staan met een overheerlijke bottenbouillon.