De beste Beloningssnacks

– Ook voor Pups –

Geschreven door Isabel Koutzarov, Eigenaar Big Dog Company

Inleiding

Om te trainen zijn beloningssnacks nodig, en ook hier wil je de beste keuze maken. Maar er is veel te koop op de markt en je ziet door de bomen het bos niet meer. Bij Big Dog krijgen wij hier vaak vragen over, dus hebben we dit maar eens op papier gezet. Lees hieronder onze tips en natuurlijk welke beloningssnacks het beste zijn.

Tip #1: Vermijd ‘’samengestelde’’ beloningen met onbekende inhoud

Met samengestelde beloningen, bedoelen we beloningssnoepjes die niet uit 100% vlees/vis/groenten of fruit bestaan. Op zich hoeft een samengesteld snoepje niet slecht te zijn, zolang de ingrediënten van de snoepjes duidelijk zijn (en niet ongezond). En daar ontbreekt het vaak aan: de inhoud is maar deels bekend. Het voorbeeld hieronder laat dit zien.

LIEVER NIET:

Granen, vlees en dierlijke bijproducten (min. 10% kip, min. 4% lam), vis en -bijproducten (min. 4% zalm), plantaardige bijproducten, mineralen

€ 9,99 voor 1500 gram

Deze beloningssnack uit ‘’granen’’ (hoeveel, welke?), ‘’vlees en dierlijke bijproducten’’ (hoeveel, welke?) en ‘’vis en -bijproducten’’(hoeveel, welke?).

Van de ‘’vlees en dierlijke bijproducten is  10% kip en 4% lam. Dus 14% (10% + 4% ) is uitgelegd, maar, waar bestaat het andere (86%) van het ‘’vlees en dierlijke bijproducten’’ uit? Dit geldt ook voor ’vis en -bijproducten’’. Vier procent is zalm, wat is de overige 96%?

Het is in dit geval voor een groot deel onduidelijk wat er in deze snacks zit.  Zou jij dit aan je viervoeter willen geven?

Tip #2: Let op (kunstmatige) kleur- en geurstoffen

De kleuren van de meeste commerciële snoepjes, zoals in de bovenstaande foto, zien nogal kunstmatig uit. Het spreekt voor zich dat je kunstmatige kleur- en geurstoffen, wilt vermijden. Maar vaak worden deze stoffen niet expliciet vernoemd op de verpakking.

”Als het er kunstmatig uitziet, dan is dit waarschijnlijk ook zo”

Tip #3 Hap-slik-weg

Veel trainen, betekent ook veel beloningen.  Om de hoeveelheid in de hand te houden (letterlijk en figuurlijk), zorg dat je beloningssnoepjes zo klein mogelijk zijn, want als hij lang moet kauwen, kan hij  afgeleid worden vergeten waar hij voor beloond is.

Zorg er dus voor dat de beloning klein is. Bij kleine rassen en pups volstaat een snack ter grootte van een kwart van je pinknagel al om te belonen.

Maar de meeste beloningssnoepjes zijn groter dus is het handig om te kiezen voor snoepjes die makkelijk breekbaar zijn zo dat je ze Hap-slik-weg trainers kunt breken.

Tip #4 Ook honden hebben smaak!

Wil je iets nieuws aanleren, kies dan voor een (nieuwe) geurige snack.  Dit verhoogt de motivatie waardoor je viervoeter meer aandacht geeft aan jou en de bereidheid om de oefening goed uit te voeren groter wordt (‘’Learn to Earn’’).

Aan de andere kant, soms raakt je hond overprikkeld en afgeleid doordat de snack te lekker is. Het enige wat hij wil is die snack, hij kan zich niet inhouden en het lukt hem niet om het commando uit te voeren. Kies in dit geval voor een minder lekkere snack.

Wanneer je hond de basis commando’s onder de knie heeft, bijvoorbeeld ‘’zit’’ en ‘’af’’, kies dan ook voor een minder lekkere snack, en beloon hem minder vaak voor deze oefeningen. Zo blijven de extra lekkere snacks spannend en kun je deze inzetten wanneer het nodig is.

Tip #5 Je pup groeit maar 1 x!

Een pup groeit maar één keer, en hij doet dit in de eerste 6-7 maanden van zijn leven, juist ook in de periode waar het trainen zo belangrijk is. Maar het voeren van beloningen, is niet hetzelfde als de voeding zelf. In de beloningssnacks zitten niet alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die je pup nodig heeft. Het voeren van deze snoepjes, kan ten koste gaan van de opname van de voeding. Het is dus niet de bedoeling dat je minder voer geeft zodat je meer kan trainen. Dan komt je pup al snel voedingswaarde tekort.

De eerste maanden vinden pups vrijwel alles lekker, en als het goed is vinden ze hun brokken ook lekker. Dus waarom niet met hun eigen brok trainen?

De eerste maanden voer je 3-4 maaltijden op een dag. Je kunt dus een van de maaltijden brokken ook gebruiken als beloningssnacks. Ook als je hond op rauw voer zit, kun je een maaltijd vervangen door (een goede) brok. Eet je hond brokken? Dan kun je ook een andere puppy brok kiezen met een andere smaak.

Zo voorkom je dat je pup teveel voer/snacks binnenkrijgt en dat het lichaam de stoffen uit de snacks verkiest boven het voer. Zo zal je pup de eerste maanden groeien zoals het hoort!

Welke beloningssnoepjes ben ik fan van?

Op onze website hebben we een category ”trainingsnacks’‘ waar de beste trainingsnacks op een rij staan. Enkele uitspatters:

  • Kleine, (goede) puppy brokken- Bijvoorbeeld Essentials ‘’the Beginning Small Breed’’. Gemaakt met een hoog aandeel vers en gedroogd vlees waardoor deze brokken erg smakelijk zijn voor de meeste honden.
  • De Riverwood Grill snacks of Carnilove Meat Jerky:  Dit zijn reepjes van ongeveer 7 cm lang, flexibel en makkelijk te breken in kleine stukjes voor de optimale snack. Er zijn 5 smaken beschikbaar.
  • Mini-snacks: dit zijn kleine stukjes van ongeveer een centimeter 100% van het gekozen diersoort. Doordat ze zacht zijn, zijn ze makkelijk in kleinere stukjes te breken. Er zijn 5 smaken, eend, hert, konijn , lam en Rund
  • Zalmkoekjes: gemaakt van 100% zalm. De koekjes van anderhalve cm zijn makkelijk te breken.
  • Eden semi-moist eend en pens: kleine kussenvormige brokjes. Door hun geur is het al snel een favoriet onder de honden. Zacht genoeg om te breken in kleinere stukjes.
  • Mini-trainers Runderlong en Kip: krokante snacks, dus moeilijk te breken, maar voor de grotere rassen/oudere pups klein genoeg om mee te trainen.